kuva16564

Suomesta maailmalle

Jos tarvitset neuvoa tai opastusta ulkomaille muuttoon liittyen, ota rohkeasti yhteyttä Suomi-Seuran neuvontapalveluun.

Kuva: Konsta Linkola

Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Muista jatkossa ilmoittaa uusi asuinosoitteesi Suomen väestötietojärjestelmään aina kun muutat ulkomailla osoitteesta toiseen. Näin saat esim. postitse tiedon äänioikeudestasi Suomen valtiollisissa ja EU-vaaleissa ja Suomen viranomaiset voivat tarvittaessa tavoittaa sinut nopeasti.

Muutto ulkomaille on vakinainen, kun muutat ulkomaille yli vuodeksi. Muuton jälkeen sinulla ei ole enää kotikuntaa Suomessa. Viimeinen kotikuntasi on se kunta, jossa asut muuttohetkellä ja esimerkiksi se, missä vaalipiirissä saat äänestää Suomen valtiollisissa vaaleissa määräytyy tämän kotikuntasi mukaan.

Muutto ulkomaille on tilapäinen, kun muutat ulkomaille alle vuodeksi. Kotikuntanasi säilyy se kunta, jossa asut ulkomaille lähtiessäsi. Muista aina ilmoittaa muuttoilmotusta tehdessäsi tilapäisen ulkomailla asumisen (arvioitu) kesto sekä syy.

Ilmoita ulkomaille muutosta Kelaan, jos sinulle maksetaan Kelasta etuuksia tai sinulla on Suomesta myönnetty eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Pääsääntö on, että jos muutat ulkomaille tilapäisesti eli alle 6 kuukaudeksi, olet yleensä oikeutettu Kelan etuuksiin. Jos muutat pysyvästi ulkomaille tai oleskelet muualla kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä yli 6 kuukautta, oikeutesi Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään. Tästä säännöstä on kuitenkin poikkeuksia. Esimerkiksi opiskelijat ja tutkimustyötä ulkomailla tekevät voivat tietyin edellytyksin pysyä Kelan etuuksien piirissä pitempään.

Matkustusilmoitus.fi on ulkoministeriön palvelu, jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Näin varmistat, että hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö saa sinuun yhteyden. Lue lisää matkustusilmoitus.fi -palvelun sivuilta.

Maailmalle.net -palvelusta löytyy tietoa opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla, kansainvälisestä nuorisotoiminnasta sekä muista kansainvälistymisen vaihtoehdoista.


Euroopan nuorisoportaalista löytyy tietoja työskentelystä EU-maissa, opiskelusta, matkailusta Euroopassa sekä vapaaehtoistyöstä ja vaihto-ohjelmista.


Suomalaisorganisaatiot ulkomailla tarjoavat mielenkiintoisia EDUFI-harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille. Lue lisää opetushallituksen sivuilta


Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja, asuntoja sekä kulttuuri- ja vapaa-ajanohjelmaa Pohjoismaissa 18–30 -vuotiaille nuorille.