Suomen mitalitoivo Tokion kesäolympialaisissa

Lizzie Armanto on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista ensi kesän Tokion kesäolympialaisissa, sillä lautailutähti lukeutuu lajin huippuihin maailmassa. Armantolla on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus, joka mahdollistaa hänen osallistumisensa olympialaisiin Suomen edustajana.

Lizzie Armanto istuu skeittilautansa päällä

Juttu on julkaistu Suomen Silta -lehdessä 1/2020. Teksti: Kari Martiala, kuvat: Lizzie Armannon arkisto

Rullalautailu eli skeittaus on ensimmäistä kertaa mukana olympialajina ensi kesänä Tokion kesäolympialaisissa. Kaliforniassa 1960-luvulla surffauksesta alkunsa saanut rullalautailu on suosittu laji ympäri maailmaa, mutta olympialajiksi se on hyväksytty vasta nyt. 

Suomen olympiajoukkueeseen kuuluva Lizzie Armanto aloitti rullalautailuharrastuksensa lajin kotikonnuilla Kaliforniassa.

– Olen viettänyt suurimman osan elämästäni Etelä-Kaliforniassa. Siellä on lähes mahdotonta elää ilman, että altistuisi rullalautailulle tai siihen liittyvälle kulttuurille. Sen jälkeen, kun olin ensimmäistä kertaa skeittaamassa, ei ollut enää paluuta, Armanto sanoo. 

Skeittitähti on harrastanut aktiivisesti myös surffausta, mutta nykyisin hän ehtii merelle vain satunnaisesti.

Olympiakiintiö sai edustamaan Suomea

Valmistautuminen Tokion olympialaisiin on sujunut Armanton mukaan hyvin.

– Olen erittäin tyytyväinen fyysiseen ja henkiseen tilanteeseeni. Minulla on ympärilläni suuri tukitiimi, jonka avulla voin keskittyä ensisijaisesti skeittaukseen ilman, että hukun kaikkiin valmistautumisen yksityiskohtiin. 

Armanto luottaa osaamiseensa ja uskoo, että mitalin voittaminen olympialaisissa on helpompaa, kuin lajin oman Pro Tour -tapahtuman Vans Park -sarjassa.

– Nykyisen olympiakiintiöjärjestelmän vuoksi olympialaisiin voi osallistua vain kolme urheilijaa maata ja sukupuolta kohti, eli erittäin suuri joukko maailman parhaimpia urheilijoita ei pääse kilpailemaan Tokiossa, Armanto muistuttaa. 

Kaiken lisäksi maakohtainen katto rullalautailun eri kilpailutapahtumissa on 20 osanottajaa.

Tässä piilee yksi syy, miksi Armanto halusi edustaa kisoissa isänsä kotimaata Suomea.

– Minulle on tärkeää, että kun katsojat virittäytyvät olympialaisiin ja näkevät ensimmäistä kertaa kilpailukykyistä rullalautailua, mukana on suuri joukko maailman parhaimpia urheilijoita. Edustamalla Suomea annan yhdelle Yhdysvaltojen parhaista lajin urheilijoista mahdollisuuden kilpailla Tokiossa. 

Maailman 20 parhaasta skeittaajasta peräti 75 prosenttia on kotoisin Yhdysvalloista, Brasiliasta ja Japanista. Womens Parkissa, jossa Armanto kilpailee, on mukana kuusi amerikkalaista, kuusi japanilaista ja kolme brasilialaista kilpailijaa sekä yksi osanottaja Suomesta, Australiasta, Espanjasta, Iso-Britanniasta ja Saksasta.

Menestystekijöinä kärsivällisyys ja sitkeys

Armanto on tällä hetkellä yksi lajin parhaista maailmassa, monen mielestä jopa paras. Silti hän vain naurahtaa, kun kysyn, milloin hänelle selvisi, että hän on erityisen lahjakas lajissaan.

– En tiedä, olenko ymmärtänyt olevani lahjakas. Tajusin kuitenkin jo ensimmäisen ammatillisen kilpailuni jälkeen, että skeittaus oli jotakin sellaista, jota halusin tehdä ja jolla voisin mahdollisesti ansaita elantoni, Armanto sanoo.

Menestys on mahdollistanut sen, että Armanto voi matkustaa ympäri maailmaa, tavata uusia ihmisiä ja tutustua eri kulttuureihin.

– Saan levittää rakkauttani rullalautailuun monille uusille ihmisille ympäri maailmaa.

Rullalautailu on perinteisesti ollut hyvin miehinen laji, mutta viime vuosina skeittauksen pariin on tullut myös paljon naisia. 

– En usko, että naisrullalautailijoita tulee koskaan yhtä paljon kuin miehiä, mutta olemme koko ajan tulleet lähemmäksi miehiä.

Rullalautailussa keskeiset menestystekijät ovat Armannon mukaan kärsivällisyys ja sitkeys.

– Yksikään urheilija ei voi olla täydellinen koko ajan, mutta vaikeat ajat ja kilpailut tekevät meistä parempia sekä ihmisinä että urheilijoina, hän tiivistää.

Muiden odotukset lisäävät motivaatiota

Armanto ei ole vielä päässyt kokemaan suomalaisten urheiluhulluutta, mutta olympialaisten lähestyessä kisojen mitalitoivoon kohdistuu varmasti paineita median ja yleisön taholta.

– En näe sitä painostuksena, vaan se pikemminkin lisää motivaatiotani. On hienoa, että niin monet ihmiset kannustavat minua, hän sanoo.

Suomessa on Armanton mukaan monia hyviä rullalautailijoita. Hän on kuitenkin ehtinyt tutustua vasta muutamaan suomalaiseen rullalautailijaan, sillä lajin tapahtumat vievät parhaita skeittaajia jatkuvasti ympäri maailmaa. 

– Tapahtumien aikataulut ovat niin erilaisia, että meille ei ole jäänyt aikaa yhdessäoloon. Rullalautailun kilpailupuolella suomalaisten taso on selvästi parantunut. Olympialaisten ansiosta rullalautailuun kiinnitetään nyt enemmän huomiota, joten toivon, että se rohkaisee yhä useampia lapsia skeittaamaan.

Valmistautuminen olympialaisiin vie tällä hetkellä Armantolta kaiken liikenevän ajan. Karsintakausi on puolivälissä, joten hänen on ollut vaikeaa löytää aikaa huolehtia kotona olevista kasveistaan, puhumattakaan Suomessa asuvasta perheestä. 

– Toivon, että olympialaisten jälkeen voin viettää paljon enemmän aikaa Suomessa. En nimittäin ole koskaan surullinen ollessani Suomessa.

Suomalainen kulttuuriperintö tutuksi

– Suomi on puhdas, ystävällinen, herkullinen, hauska, rentouttava ja jännittävä, Lizzie Armanto kuvailee.

Lizzie Armantolla on Yhdysvalloissa kaksi perhettä: yksi Los Angelesissa asuvan äidin luona ja toinen oman rullalautailuyhteisön parissa.

– Nämä kaksi perhettä tekevät minusta sen, minkälainen olen. Minulla on kaksi taloa, toinen pienessä rantakaupungissa San Diegossa ja toinen Los Angelesissa. Joskus nautin olostani urbaanissa kaupunkiympäristössä, toisinaan taas haluan rentoutua rannalla, Armanto sanoo.

Armanton isä ja hänen sukunsa asuvat Suomessa, ja yhteydet suomalaiseen sukuun ovat tiiviit.

– Puhumme jatkuvasti keskenämme. Olenkin aina kokenut olevani lähellä suomalaisia sukulaisiani.

Armanto on käynyt Suomessa vasta muutaman kerran, mutta toinen kotimaa on ehtinyt jättää häneen jo jälkensä.

– Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen oppinut todella paljon suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Se on vastannut moniin kysymyksiin siitä, kuka olen sekä miksi ja miten teen tiettyjä asioita. Rehellisesti sanottuna paras kokemus kaikesta tästä olympialaisiin liittyvästä on se, että opin yhä enemmän itsestäni ja olen aikaisempaa enemmän yhteydessä suomalaiseen kulttuuriperintöni.

Mitä ihmiset sanovat Yhdysvalloissa, kun he kuulevat, että Armanto on suomalainen?

– Ensimmäinen kysymys, jonka ihmiset kysyvät on ”onko sinulla omia poroja?” tai ”oletko tavannut Teemu Selänteen?”, Armanto nauraa. 

– Suomi sijaitsee sellaisessa osassa maailmaa, josta useimmat amerikkalaiset eivät tiedä kovinkaan paljon.

Suomen kieli ei Armanton mukaan vielä oikein suju. Hänen on helpompaa ymmärtää suomenkielistä puhetta kuin puhua suomea itse.

– Kun olin lapsi, isäni luki minulle lastenkirjoja suomeksi. Voin sanoa, että suomeni on nykyään parempi kuin se oli vuosi sitten, mutta se ei ole niin hyvä kuin ensi vuonna.

Mitä veisit Suomesta Yhdysvaltoihin?

– Candy! Rakastan suomalaisia ​​karkkeja.

  • Lizzie (Elizabeth Marika) Armanto, 27
  • Syntynyt: 26.1.1993 Ventura Countyssa Yhdysvalloissa
  • Kansalaisuus: Yhdysvaltain ja Suomen kaksoiskansalaisuus
  • Ammatti: rullalautailija
  • Ura ja saavutukset: Vuosina 2010–2012 rullalautailun kokonaismaailmancupin voitto. Vuonna 2013 kultaa ensimmäisessä naisten rullalautailun park-tapahtumassa X Gamesissä Barcelonassa. Vuonna 2018 Armanto teki ensimmäisenä naisena 360 Loopin eli pyörähti rampilla ylösalaisin täydet 360 astetta. 2019 Armanto voitti ensimmäisenä naisskeittarina toistamiseen Combi Pool Classic -rullalautakilpailun. 
  • Muuta: Armanto on pelihahmo maailman ehkä tunnetuimman skeittaajan Tony Hawkin videopeleissä Tony Hawk’s Shred Session ja Tony Hawk’s Pro Skater 5.