Maailmalla

Jos tarvitset neuvoa tai opastusta Suomeen muuttoon liittyen, ota rohkeasti yhteyttä Suomi-Seuran neuvontapalveluun.

Kuva: Marianne Mannila

Kun asut ulkomailla ja olet Suomen kansalainen, muista ilmoittaa Suomeen:

  • uusi osoite aina kun muutat ulkomailla osoitteesta toiseen
  • kun etu- tai sukunimesi muuttuu
  • kun saat lapsen
  • kun menet naimisiin/rekisteröit parisuhteesi tai jos eroat

Sinun kannattaa tarkistaa, että tietosi Suomen Väestötietojärjestelmässä ovat oikein. Lue lisää Omien tietojen tarkitus -palvelusta.

Ulkomailla oleskelevalla Suomen kansalaisella on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa Suomen viranomaisille henkilötietojen muutoksista. Näin varmistat samalla sujuvan asioinnin esimerkiksi passia hakiessasi ja saat postissa äänioikeusilmoituksen. Lue lisää Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Jos olet kaksoiskansalainen ja asut ulkomailla, saatat menettää Suomen kansalaisuuden 22 vuotta täytettyäsi. Kansalaisuuden säilyttämiseksi riittää, että teet kirjallisen ilmoituksen, jossa kerrot, että haluat säilyttää Suomen kansalaisuuden. Voit tehdä ilmoituksen, kun olet täyttänyt 18 vuotta mutta et ole vielä täyttänyt 22 vuotta. Ilmoituksen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Voit jättää ilmoituksen ulkomailla Suomen edustustoon tai toimittaa sen Suomessa Digi- ja väestötietovirastoon.

Lue lisää Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Jokainen 18–60 -vuotias mies, jolla on Suomen kansalaisuus, on asevelvollinen. Varusmiespalvelus suoritetaan yleensä 19–20 -vuotiaana, mutta sen voi aloittaa myös 18 ja 29 ikävuosien välillä. Naiset voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Asevelvollisella, jolla on kaksoiskansalaisuus, ei ole velvollisuutta tulla kutsuntaan eikä varusmiespalvelukseen, jos:

  • hän on myös Norjan, Ruotsin, Tanskan tai USA:n kansalainen ja hän asuu tässä toisen kansalaisuutensa mukaisessa valtiossa.
  • hänen asuinpaikkansa on viimeiset seitsemän vuotta ollut muualla kuin Suomessa.

Jos hän muuttaa Suomeen alle 30-vuotiaana, hänet voidaan määrätä varusmiespalvelukseen. Lue lisää asevelvollisuudesta, kutsunnoista ja varusmiespalveluksesta

Tutustu Varusmies-oppaaseen: Varusmies 2023

på svenska: Beväring 2023

in English: Conscript 2023

sekä nettisivuihin:

puolustusvoimat.fi

intti.fi

Puolustusvoimat You Tube-kanava

Tutustu asevelvollisen etuuksiin selkokielellä:

– Opiskelijat ja asevelvolliset 2023 -esitteen pdf-verkkoversioon voi tutustua kela.fi-sivuilla.

– Asevelvollisen etuuksista voi lukea selkokielellä myös Kelan verkkosivuilta: Kelan tuet asevelvolliselle – selkosuomeksi | Selkokieli | Kela.

Suomi-Seuran Siivet vievät, juuret Suomessa -selvitys valmistui 2019. Selvitystä varten toteutettiin kysely, johon vastasi 611 maailmalla asuvaa 18–29-vuotiaista suomalaista nuorta. Selvityksen pohjalta Suomi-Seura ry on jo ryhtynyt kehittämään nuorille suunnattuja palveluja, toimintatapoja ja -kanavia ja tavoitteena on lisätä nuorten näkyvyyttä Suomi-Seura ry:n toiminnassa. Pysy kuulolla!

Linkki selvitykseen: Siivet vievät, juuret Suomessa (pdf). Selvitys on suomenkielinen. Ruotsinkielinen tiivistelmä on sivulla 4 ja englanninkielinen on sivulla 5.